1a Sessió de Treball
-
Institut MontserratCarrer de Copèrnic, 84, 08006 Barcelona
-
En aquesta sessió es proposaran 4 àmbits estratègics a debat:
Cicle de l’aigua i litoral.
Molt més verd.
Renovables: terrats i espai públic.
Sobirania alimentària.
NI UNA GOTA MÉS (CICLE DE L’AIGUA I LITORAL)Descarregar fitxerInforme de la sessió del 3 d’octubre de 2019 de la Taula d'emergència climàtica sobre l'àmbit estratègic: Cicle de l'aigua i litoral.MOLT MÉS VERDDescarregar fitxerInforme de la sessió del 3 d’octubre de 2019 de la Taula d'emergència climàtica sobre l'àmbit estratègic: Molt més verd.RENOVABLES: TERRATS I ESPAI PÚBLICDescarregar fitxerInforme de la sessió del 3 d’octubre de 2019 de la Taula d'emergència climàtica sobre l'àmbit estratègic: Renovables, terrats i espai públic.SOBIRANIA ALIMENTÀRIADescarregar fitxerInforme de la sessió del 3 d’octubre de 2019 de la Taula d'emergència climàtica sobre l'àmbit estratègic: Sobirania alimentàriaActa de la trobada
A continuació destaquem resultats de la sessió de treball.
NI UNA GOTA MÉS (CICLE DE L’AIGUA I LITORAL)
REPTES MÉS RELLEVANTS:
El canvi climàtic ens portarà com a reptes més rellevants en temes del cicle de l’aigua i litoral:
Garantir la capacitat d’abastament del municipi posada en risc pel previsible agreujament dels episodis de sequera i la disminució d’alguns dels recursos explotats en l’actualitat.
Minimitzar els desbordaments de la xarxa de clavegueram i els abocaments d’aigües sense tractar al mar com a conseqüència de les pluges torrencials que poden veure’s agreujades amb el CC.
Protegir el litoral davant de la inundació marítima agreujada pel CC (augment del nivell mig del mar i increment dels episodis extrems)
ACTUACIONS CLAU :
ESTALVI D’AIGUA. Reduir el consum d’aigua tant en l’àmbit públic com en el privat.
INCREMENTAR I POTENCIAR L ́ÚS DE RECURSOS HÍDRICS ALTERNATIUS.
PROTEGIR EL ECOSISTEMES AQUÀTICS. Mitjançant la reducció dels abocaments al medi receptor en períodes de pluja intensa.
PROTEGIR EL LITORAL DAVANT DE LA INUNDACIÓ MARÍTIMA AGREUJADA PEL CANVI CLIMÀTIC.
Consulta l'informe complet a: NI UNA GOTA MÉS (CICLE DE L’AIGUA I LITORAL)
MOLT MÉS VERD
REPTES MÉS RELLEVANTS:
Posar més verd en una ciutat ja construïda i amb manca d’espai
Aconseguir l’equitat de la distribució del verd a la ciutat
En l’actual context de canvi global, evitar la pèrdua de biodiversitat.
L’aparició d’algunes espècies plaga beneficiades pel canvi climàtic
ACTUACIONS CLAU:
Consulta l'informe complet a: MOLT MÉS VERD
RENOVABLES: TERRATS I ESPAI PÚBLIC
REPTES MÉS RELLEVANTS:
El canvi climàtic ens portarà com a reptes més rellevants en termes de renovables:
IMPULS A L’AUTOCONSUM EN L’EDIFICACIÓ EXISTENT. Cal que l’autoconsum esdevingui una quotidianitat amb el màxim aprofitament de les cobertes de l’edificació existent, però sense oblidar la reducció de la demanda. Protagonisme social en el model de generació. Cal ensenyar altres beneficis que moguin al canvi, com el benefici en salut.
COMUNITATS ENERGÈTIQUES APROFITAMENT DE GRANS ESPAIS DE LA CIUTAT PER A LA GENERACIÓ D’ENERGIA com a criteri a tenir en compte en nous planejaments, i incorporació de generació a l’espai públic existent.
COMUNICACIÓ I EDUCACIÓ: calen casos d’èxit i un bon acompanyament de comunicació.
ACTUACIONS CLAU:
Consulta l'informe complet a: RENOVABLES, TERRATS I ESPAI PÚBLIC
SOBIRANIA ALIMENTÀRIA
REPTES MÉS RELLEVANTS:
El canvi climàtic ens portarà com a reptes més rellevants en temes de sobirania alimentària:
Disminuir la contribució del sistema alimentari al canvi climàtic.
Promoure aliments locals facilitant la viabilitat econòmica i social de la pagesia i el comerç de proximitat generant un millor equilibri territorial i un model alimentari més sostenible.
Millorar l’accessibilitat (física i econòmica) d’aliments sans, justos i sostenibles, especialment a la població en situació de vulnerabilitat.
Dietes més saludables i baixes en emissions a la nostra societat: més productes frescos de proximitat, més fruita i verdura, menys ultraprocessats, menys consum de carn, més producte ecològic, menys envasos.
Promoure l’agricultura agroecològica a Barcelona.
ACTUACIONS CLAU:
Promoure una dieta saludable i baixa en carboni a escoles i menjadors.
Disminuir la contribució del sistema alimentari al canvi climàtic.
Reduir el malbaratament alimentari i donar els excedents a persones usuàries dels serveis socials.
Consulta l'informe complet a: SOBIRANIA ALIMENTÀRIA
Compartir