Aquesta proposta és viable en part un cop es reformuli, en clau d’enfortir el sector i facilitar les condicions que permetin abaratir costos, ja que no es pot incidir a regular directament el preu. La proposta està alineada amb accions de plans municipals actualment en vigor, tot i que la seva implementació es considera d’alta complexitat.
El punt de “Fomentar l’aparició de productes ecològics de petits productors als supermercats” no s’accepta, atès que es considera que coacciona la llibertat del propi supermercat d’oferir aquells productes que estimi convenients (llibertat d’empresa). Ara bé, per als supermercats que vulguin, es podria estudiar la forma de facilitar que disposin d’aquests productes acostant iniciatives de distribució de circuit curt, com ara Terra Pagesa.
Respecte al punt “Incrementar subvencions i ajuts fiscals als petits productors locals i les cooperatives de consum amb l’objectiu de reduir els costos de producció”, cal tenir present que algunes de les competències fiscals pertanyen a la Generalitat de Catalunya o a l’Estat espanyol.
En general, és imprescindible la implicació de totes les àrees i direccions que hi tenen competències (Comerç, Mercats, Consum, Alimentació Sostenible, Llicències...), així com també el vessant de fiscalitat en les accions que impliquin ajuts fiscals.
Es poden fer accions destinades a garantir aquest tipus de productes a col•lectius vulnerables (Drets Socials) a través de targetes moneder vinculades a cooperatives, etc. De fet, s’estan fent proves pilot en aquesta línia, promogudes per l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (que és d’àmbit supramunicipal: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, PEMB i Prodeca).
Compartir