Renovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2024-2034
Suma’t al procés de renovació del Compromís!
4. El model alimentari
Barcelona té una capacitat baixa d’autosuficiència alimentària, l’11,8% de les llars de la ciutat pateixen inseguretat alimentària, el consum de carn triplica la quantitat anual recomanable i l’obesitat infantil afecta més del 10% d’infants de 3 i 4 anys. A més, la producció ecològica continua lluny dels objectius europeus del 25% de superfície cultivada per al 2030. Tot això afecta negativament la salut ambiental i de les persones: és hora de repensar com ens alimentem.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Conversa amb Anna Castellví
La ciutat de Barcelona no pot produir els aliments necessaris per alimentar a tots els seus habitants. No té suficient terreny, ni que fessim horts a tots els balcons i terrasses de la ciutat es pondria aconseguir. Hem de comprar els aliments el més a prop que puguem, i així donar suport als productors del nostre territori. Per fer-ho hem d’exigir que s’identifiquin adequadament els productes alimentatie frescos que comprem (les verdures i fruites han d’estar identificades en els punts de venda amb el nom del seu país d’origen). S’ha de diferenciar entre els diferents tipus de carn. Dir que es consumir més del que toca i alhora dir que hi ha inseguretat alimentaria no és coherent.
Les dades de superficie cultivada de producció ecológica son de Catalunya.
L’alimentació afecta a moltes malaties a nivell sanitari, no sol a l’obestitat.
Hem de repensar com mengem i la importancia de les nostres decisions de compra per la nostra salut i per com afecten als territorial que produeixen els aliments que ens alimenten.
Cada función importante tiene que estar apoyada por varios elementos. Esto quiere decir que, si bien es cierto que lo que pueda producirse dentro de la ciudad nunca alcanzará para alimentar toda la población, esto no significa que no deba hacerse y/o fomentarse. Hacen falta aun modelos con varias manera de aprovisionarse de alimentos.
El concepto de FOODSHED contempla maneras de hacer esto (https://en.wikipedia.org/wiki/Foodshed) igual que la creación de CPULs, etc. La formación de bioregiones casi auto-suficientes, es otro paso importante. La producción de alimentos de una ciudad mediterránea puede aumentarse de mucho, si se reutilizan espacios en desuso, se crean nuevos espacios (cerrar calles enteras al trafico, quitar la calzada y empezar a cultivar), usar techos de naves industriales, etc. Es un proceso que tiene que empezarse a hacer y que tardará tiempo en dar sus frutos. Por si sola no será suficiente, especialmente si la población sigue aumentando, pero puede llegar a ser significativa.
Carregant els comentaris ...